Perlefilm

View Original

Giv dit barn sunde medievaner

Vores børn bruger rigtig meget tid på medier. En undersøgelse fra Zetland omkring børns medievaner viste fx at børn ml. 3-6 år bruger 1 time og 45 min. dagligt, mens de 7-12-årige bruger ca. 3 timer dagligt. Det er interessant at undersøge tidsforbruget, selvfølgelig! Men det handler i høj grad også om at hjælpe børnene med at navigere og være kritiske forbrugere.

Streaming-tjenesterne har for længst opdaget, at børn er vigtige. Der er kommer hele tiden nye tilbud fra streaming-verdenen fx YouTube Kids, HBOs Toonix univers, DRs Minisjang og TV2s børneunivers Oiii. Særligt de to sidste er interessante tiltag. For når børnene i stigende grad er yngre, når de sidder foran skærmen, ja så må der stilles større krav til ikke alene udbyderne, men i særlig grad også forældrene.

Skærmtiden fylder mest, når vi taler om at de rigtige rammer for medieforbrug. Vi mener dog at der er god grund til også at være kritisk med, hvad børnene foretager sig, når de er foran skærmen. Børnene er ikke digitale indfødte - det er noget vi gør dem til og et belejligt begreb til forældre, så de ikke behøver blande sig.

Men det ER vores ansvar at støtte børnene til at være på medier, som giver dem inspiration og næring og ikke blot er overfladisk og kaloriefattig underholdning. Børnene er ikke kritiske, selv om de er meget erfarne brugere. Børnene har ikke et naturligt filter, når de kommercielle stationer ruller de store markedsføringskanoner frem.

Vi skal derfor som forældre , særligt når børnene er små, prioritere et sundt medieforbrug. Gode vaner tager tid og det er vigtigt at prioritere en grundfæstelse af sunde digitale vaner, som både stimulerer og styrker børnene.

Tag fx en daglig rutine og udfør fx dagens nye øvelsesfilm-serie med yoga og mindfulness-øvelser, sjove eventyr eller børnemeditationer fra Happy Breaks på bare 10 min. Vælg det samme tidspunkt som passer familien hver dag.

Og så handler det om at få nogle medievaner sammen, i stedet for hver for sig. Den digitale dannelse handler om lige dele opdragelse, sund fornuft og opmærsomhed. Vores Happy Breaks univers er fx bygget op om den præmis, at filmene skal ses sammen og seerne skal kunne tale om filmene og bruge dem om inspiration til bevægelse og leg.

Du kan prøve Happy Breaks kvit og frit i en uge.